W ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania tradycyjnie już w naszej szkole zorganizowaliśmy Dzień Zdrowego Śniadania pod ogólnopolskim hasłem
„ŚNIADANIE DAJE MOC”.
Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania obchodzony jest w listopadzie. Organizują go wspólnie od 2007 r. Komisja Europejska oraz Euro-Toques (ET), organizacja zrzeszająca szefów kuchni z całej Europy.
W tym dniu, 8 listopada br., dbając o prawidłowe nawyki żywieniowe, spotkaliśmy się przy stole, aby przygotować zdrowy posiłek: razowe bułki z wędliną i białym serem oraz z warzywami, jak również aromatyczną herbatę z witaminami.
Śniadanie było smaczne, zdrowe i kolorowe. W celu zmotywowania każdego ucznia do przestrzegania zasad prawidłowego żywienia, dodatkowo została wykonana gazetka z autorskimi sentencjami o zdrowiu i zaprezentowana w holu szkolnym.
Wiemy, że: Najważniejsze życiowe przykazanie – to jeść codziennie zdrowe śniadanie, bo
tylko wtedy do nauki i zabawy siły będziemy mieli bez liku.
Akcja Zdrowego Śniadania została zorganizowana z inicjatywy pedagoga szkolnego Lidii Jędryczki i zrealizowana we współpracy z uczennicami ze Szkoły Przysposabiającej do Pracy: Małgorzatą Szalkowską i Heleną Porzucek oraz z nauczycielami: Anetą Balcerzak, Danutą
Owczarek Marcinkowską i Leszkiem Stuczykiem, a także z pielęgniarką szkolną Marią Cymbalistą.
Cieszymy się, że po raz kolejny mogliśmy zasiąść do wspólnej Jesiennej Uczty Śniadaniowej,a teraz czekamy na Zimową Ucztę Śniadaniową.
Lidia Jędryczka