W ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania, tradycyjnie już w naszej szkole, zorganizowaliśmy Dzień Zdrowego Śniadania pod ogólnopolskim hasłem: „ŚNIADANIE DAJE MOC”.
Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania obchodzony jest w listopadzie. Organizują go wspólnie od 2007 r. Komisja Europejska oraz Euro – Taques (ET)- organizacja zrzeszająca szefów kuchni z całej Europy.
W tym dniu, 8 listopada br., dbając o prawidłowe nawyki żywieniowe, spotkaliśmy się przy stole, aby przygotować zdrowy posiłek.
Na stołach znalazły się: razowe bułki z wędliną, białym serem oraz z warzywami, jak również aromatyczna herbata z witaminami. A całość posiłku została wzbogacona orzeźwiającym kiwi. Ponadto uczniowie mieli możliwość zapoznać się z 12 zasadami zdrowego odżywiania, opracowanymi przez Instytut Matki i Dziecka. Wspólnie przygotowane śniadanie było smaczne, zdrowe i kolorowe.
Wiemy, ze najważniejsze życiowe przykazanie – to jeść codziennie zdrowe śniadanie,
bo tylko wtedy do nauki, zabawy siły będziemy mieli bez liku.
Akcja zdrowego śniadania została zorganizowana z inicjatywy pedagog szkolnej we współpracy z uczniami ze Szkoły Przysposabiającej do Pracy: Małgorzatą Szalkowską, Markiem Czają oraz z pp. Wiesławą Stuczyk, Danutą Owczarek – Marcinkowską, Katarzyną Kordiak, Katarzyną Bursztyńską, Edytą Oczek, a także pielęgniarką szkolną – Marią Cymbalistą.
Cieszymy się, że po raz kolejny wspólnie mogliśmy zasiąść do Jesiennej Uczty Śniadaniowej. Z niecierpliwością oczekujemy Zimowej Uczty Śniadaniowej.
Lidia Jędryczka- pedagog szkolna