W ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania, zorganizowaliśmy w naszej szkole Dzień Zdrowego Śniadania pod ogólnopolskim hasłem: „ŚNIADANIE DAJE MOC”.
Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania obchodzony jest w listopadzie. Organizują go wspólnie od 2007 r. Komisja Europejska oraz Euro – Taques (ET) – organizacja zrzeszająca szefów kuchni z całej Europy.
W tym dniu, 8 listopada br., dbając o prawidłowe nawyki żywieniowe, spotkaliśmy się przy stole, aby przygotować zdrowy posiłek. Na stołach znalazły się: razowe bułki z wędliną, białym serem oraz z warzywami, jak również aromatyczna herbata z witaminami.
Ponadto uczniowie mieli możliwość zapoznać się z autorskimi sentencjami o zdrowym odżywianiu, utrzymanymi w konwencji humorystycznej. Wspólnie przygotowane śniadanie było smaczne, zdrowe i kolorowe.
Wiemy, ze najważniejsze życiowe przykazanie – to jeść codziennie zdrowe śniadanie, bo tylko wtedy do nauki i zabawy siły będziemy mieli bez liku.
W przygotowaniu posiłku z pomocą pospieszyli, użyczając swojego talentu kulinarnego, uczniowie klasy I Branżowej Szkoły: Justyna Kleiber, Igor Plewniak – Filipowicz i Mateusz Nocek oraz nauczyciele: Aneta Balcerzak, Katarzyna Bursztyńska, Katarzyna Kordiak, Joanna Krukowska – Zdanowicz, a także Emilia Bukowska oraz pielęgniarka szkolna Maria Cymbalista.
Cieszymy się, że tradycyjnie już, jak co roku, mogliśmy wspólnie zasiąść do Jesiennej Uczty Śniadaniowej.
Akcja zdrowego śniadania została zorganizowana z inicjatywy pedagog szkolnej, ze środków pozyskanych od anonimowego darczyńcy, za które serdecznie dziękujemy.
Lidia Jędryczka- pedagog szkolna