,,REHABILITACJA 25 PLUS”

 Smacznie, zdrowo, kolorowo…

Zajęcia kulinarne i nauka gotowania to częsta forma terapii osób z niepełnosprawnością intelektualną, ucząca pracy w grupie, nawiązywania i podtrzymywania relacji, odpowiedzialności i niezależności.  

W ramach realizacji zadania nr 3 „Trening zdrowego żywienia” uczestnicy programu Rehabilitacja 25 plus uczą się nie tylko samoobsługi, ale także samodzielności w zaspokajaniu podstawowych potrzeb życiowych.

Uczestnictwo w zajęciach  kulinarnych pozytywnie wpływa na samopoczucie, dostarcza wiary we własne siły i możliwości. Wspólne gotowanie oznacza współpracę i komunikację, pomaga nauczyć się, w jaki sposób rola każdej osoby jest ważna do osiągnięcia wspólnego celu. Dodatkowo uczestnicy nabywają  umiejętności prawidłowego nakrywania do stołu, bezpiecznego korzystania ze sprzętu AGD oraz możliwość nauczenia się zasad odżywiania zgodnie z piramidą zdrowia.

Poprzez kulinarną zabawę absolwenci zdobywają nowe doświadczenia, a także odkrywają ciekawe smaki.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Aktualności. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.