W ramach realizacji zadania 2, projektu unijnego „Zintegrowani”, uczniowie SOSW w Wąsoszu mieli okazję zapoznać się z obsługą urządzenia wielofunkcyjnego, które pomaga w kuchennych pracach. Zajęcia miały na celu naukę obsługi robota kuchennego oraz przygotowanie świeżych soków warzywno-owocowych. Soki wyciskane ze świeżych owoców oraz warzyw to bez wątpienia zdrowa, ale i smaczna bomba witaminowa!
Tego typu napoje pomagają wprowadzić pozytywne zmiany w naszej diecie. Wysoko wartościowe owocowo – warzywne soki nie zawierają tłuszczów ani białka, bogate są za to w łatwo przyswajalne węglowodany. Nie obciążają przewodu pokarmowego ani nie wpływają na spowolnienie przemiany materii. Pomagają regenerować organizm. Świeżo wyciśnięte soki są smaczne i bogate w wiele cennych witamin i minerałów. Zachwycają nie tylko smakiem, ale również tym, co potrafią zdziałać dla naszego zdrowia. Smakowite i naturalne soki wspierają nasz układ immunologiczny, szybko dostarczają naszemu organizmowi składników odżywczych, dlatego jest on w stanie zwalczać choroby.
Musimy jednak pamiętać, że o podnoszenie odporności warto dbać przez cały rok!
Izabela Matuszewska