29 września 2020 r. w Ośrodku Szkolno – Wychowawczym w Wąsoszu obchodziliśmy Święto Pieczonego Ziemniaka. Z tej okazji uczniowie poszerzyli swoją wiedzę na temat pochodzenia i historii ziemniaka. Wykazali się pomysłowością oraz twórczym działaniem, wymieniając i wymyślając potrawy, które można wykonać z ziemniaków. Ponadto każdy z uczestników obchodów mógł sprawdzić swoją wiedzę, rozwiązując quiz „Co wiem o jesieni?”
Następnie zmierzyliśmy swoje siły w działaniach praktycznych w pracowni gospodarstwa domowego. Wychowankowie współpracowali ze sobą i wykonywali różnorodne zadania, przyrządzając placki ziemniaczane. Każdy był odpowiedzialny za konkretną część przygotowań: obieranie ziemniaków, tarcie, doprawianie, smażenie, a także porządkowanie kuchni po skończonych zajęciach.
Na koniec nastąpiła najprzyjemniejsza i najsmaczniejsza dla wszystkich cześć spotkania, czyli wspólna degustacja.
Marta Białobrzewska, Justyna Papierniak



