Jak co roku w naszym Ośrodku pamiętamy o zachowaniu tradycji i kultywujemy staropolskie zwyczaje. W Tłusty Czwartek wychowankowie internatu smażyli pączki, żeby później raczyć się ich wyśmienitym smakiem.
Zgodnie z założeniami zajęć uczniowie zostali zapoznani z zasadami bezpieczeństwa podczas prac w kuchni oraz technologią wyrobu ciasta drożdżowego, przy zachowaniu reżimu sanitarnego.
Prace wychowanków nadzorowała wychowawczyni pani K. Bursztyńska, która instruowała dzieci, krok po kroku.
Dużą frajdą dla najmłodszych wychowanków było dekorowanie i szprycowanie pączków. Efektem ich działań były pięknie wyglądające i smaczne wyroby.
Na uwagę zasługuje fakt, że wszyscy wykazali się dużą cierpliwością, gdyż przygotowanie ciasta drożdżowego, formowanie pączków, a następnie ich smażenie zajmuje dużo czasu.
Wieczorem, gdy zakończono prace kucharskie i porządkowe, wychowankowie w miłej atmosferze, z apetytem, zjedli samodzielnie przez siebie przygotowane słodkości.
Katarzyna Bursztyńska