Uczniowie klas I-III szkoły podstawowej wzięli udział w konkursie kulinarnym „Smaki z przeszłości – najlepszy przepis regionu” organizowanym przez Lokalna Grupa Działania „ Ujście Baryczy” oraz „Partnerstwo Sowiogórskie”.
Przedmiotem konkursu było pokazanie tradycji kulinarnych z Czech lub Polski poprzez zaprezentowanie dawnej potrawy – tzw. „smaku z przeszłości”, wzbogaconej o nowoczesne elementy /np. nowe przyprawy, współczesne formy podania, wykorzystanie zdrowszych produktów itp./ poprzez filmową bądź zdjęciową formę wraz z podaniem przepisu i sposobu przygotowania. Konkurs miał następujące cele:
- Aktywizacja lokalnej społeczności
- Wyłonienie i promowanie przepisów kulinarnych charakterystycznych dla danego regionu/obszaru w Polsce lub Czechach
- Kultywowanie tradycji wytwarzania potraw regionalnych w Polsce i Czechach
- Popularyzowanie zwyczaju wspólnego przygotowywania potraw
- Promocja zdrowego odżywiania
- Umożliwienie zaprezentowania talentów kulinarnych.
W ramach uczestnictwa w konkursie uczniowie, pod opieką swoich nauczycielek, przyrządzili pałanycie– potrawę regionalną ze Wschodu w dwóch odsłonach: na słodko i saute. Swoją pracę udokumentowali filmem, zawierającym wszystkie etapy przygotowania potrawy, czyli analizę przepisu, obróbkę produktów, wypiek, prezentację gotowego dania i oczywiście konsumpcję. Na etapie lokalnym zdobyli I miejsce i otrzymali sprzęt AGD o wartości 800 zł, a także zakwalifikowali się do finału konkursu.
25 listopada 2021 r. wzięli udział w gali finałowej, która odbyła się w Głuszycy. Uczestnikami gali byli laureaci regionalnych etapów z Polski oraz Czech.
Praca uczniów SOSW w Wąsoszu została oceniona najwyżej i w finale zdobyła
I nagrodę o wartości 1000 zł przeznaczoną na zakup sprzętu AGD.
Gratulujemy naszym najmłodszym kucharzom i życzymy dalszych sukcesów. Zapraszamy do obejrzenia naszej pracy konkursowej.
Joanna Krukowska-Zdanowicz, Maria Wielogórska