W ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania, zorganizowany został w naszej szkole Dzień Zdrowego Śniadania pod ogólnopolskim hasłem: „ŚNIADANIE DAJE MOC”.
Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania obchodzony jest w listopadzie. Organizują go wspólnie od 2007 r. Komisja Europejska oraz Euro – Taques (ET) – organizacja zrzeszająca szefów kuchni z całej Europy.
Mając na uwadze konieczność kształtowania wśród dzieci i młodzieży prawidłowych nawyków żywieniowych, we wtorek, 9 listopada, zadbano o przygotowanie zdrowego, królewskiego posiłku.
W związku z koniecznością ścisłego przestrzegania reżimu sanitarnego dotyczącego Covid – 19, w pracach przygotowawczych z pomocą pospieszyła nam kadra gastronomiczna, a wśród nich najstarsza uczennica z klasy III Branżowej Szkoły – Justyna Kleiber, która już za kilka miesięcy przystąpi do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie.
Dzięki ogromnemu zaangażowaniu całego zespołu, na stołach zagościły kolorowe bułki z białym i żółtym serem, wędliną oraz warzywami, które w połączeniu z aromatyczną herbatą, smakowały wyśmienicie. A dodatkowym witaminowym wzmocnieniem były mandarynki.
Śniadanie było nie tylko smaczne, ale zdrowe i kolorowe. Wiemy, że: najważniejsze życiowe przykazanie – to jeść codziennie zdrowe śniadanie, bo tylko wtedy do nauki, zabawy i pracy-siły będziemy mieli bez liku!
Cieszymy się, że powróciliśmy do naszej szkolnej tradycji i wspólnie mogliśmy zasiąść do Jesiennej Uczty Śniadaniowej.
Koordynator Lidia Jędryczka